Goedkoop vliegticket Turkije

Bezienswaardigheden Istanbul

Istanbul is een van de meest fascinerende steden ter wereld, een plek waar Oost en West elkaar ontmoeten. Talloze musea, indrukwekkende moskeeën, een van 's werelds grootste overdekte bazaars en een bruisend uitgaansleven.

Kortom Istanbul is een unieke, indrukwekkende stad met veel bezienswaardigheden.

Musea, Moskeeën en andere bezienswaardigheden

Aya Sophia is gebouwd als kathedraal in het Byzantijnse Rijk, later werd de kathedraal omgedoopt tot moskee. Tegenwoordig doet de Aya Sophia met zijn schitterende mozaïeken dienst als museum. Topkapi paleis was in vervlogen tijden het centrum van het Osmaanse rijk. Tegenwoordig is ook het Topkapi paleis in gebruik als museum. Vanaf het Topkapi paleis heeft men een schitterend uitzicht over de Bosporus met zijn natuurlijke haven de Gouden Hoorn, de scheiding tussen de oude en nieuwe stad. Turkije ligt zowel in Europa en Azië en de Bosporus vormt de grens tussen deze 2 continenten en loopt dwars door de stad.

De indrukwekkende Sultan Ahmet moskee, bekend als de Blauwe Moskee, is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Istanbul en bevindt zich tegenover de Aya Sophia. Basilica Cistern is anders dan de naam doet vermoeden geen basiliek,maar een ondergronds waterreservoir. Door het grote aantal zuilen (336) heeft men echter de indruk zich in een basiliek te bevinden.

Het Hippodroom was in de Romaanse tijd het circus van Constantinopel en de twee obelisken zijn zo goed als de enige overblijfselen. In de Romaanse tijd was het Hippodroom een centrum van vermaak waar ondermeer wagenrennen en ander vormen van volksvermaak plaatsvonden.

Bazaars en markten

Istanbul kent vele bazaars waaronder de Grote Bazaar. De Grote Bazaar doet zijn naam eer aan, het is namelijk één van de grootste overdekte markten ter wereld. De markt beslaat een gebied van maar liefst 58 straten en trekt dagelijks honderdduizenden bezoekers.

Hier vindt men de meest uiteenlopende artikelen zoals specerijen, aller hande sieraden, jassen, schoenen, tapijten, 'namaak shirts' van bekende merken, kortom alles wat men op een Turkse bazaar verwacht en meer. Deze bazaar moet men gezien hebben. Ook de Egyptische bazaar is een bezoekje waard, deze bazaar is grotendeels overdekt en één van de oudste bazaars in Istanbul. Op de Egyptische bazaar vindt men veel fruit, kruiden en locale lekkernijen.

Boottochten en uitgaansgelegenheden

Heerlijk een dagje uitwaaien; dan is een tochtje naar de Prinseneilanden in de zee van Marmara een aanrader. Deze kleine eilanden groep was in de Byzantijnse tijd een verbanningsoord voor de elite. Tijdens de boottocht zijn zowel paleizen, prachtige huizen als oude forten te zien. De eilanden zijn auto vrij en zijn te berijden met een fiets of paard en wagen. Tegenwoordig worden enkele van de eilanden 's zomers bewoond door welgestelde Turken.

Istanbul kent een zeer gevarieerd uitgaansleven, met discotheken, gezellige bars, restaurants en clubs. De meeste uitgaansgelegenheden hebben geen sluitingstijd. Het uitgaansgebied bevindt zich in Taksim en aan beide oevers van de Bosporus.